Υλικά για ψηλή στρογγυλή φόρμα 18 εκ.:
Για τα σαβαγιάρ:
- 4 τεμ. ασπράδια αυγών
- 4 τεμ. κρόκοι αυγών
- 80 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κορν φλάουρ
Για το σιρόπι:
- 250 γρ. νερό
- 125 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. ρούμι (προαιρετικά)
Για τη μους:
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
- σοκολατένια πουράκια για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Σαβαγιάρ
- Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για αρκετή ώρα, έως ότου δέσει η μαρέγκα.
- Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε απαλά προσθέτοντας στο τέλος και τους κρόκους χτυπημένους.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο, στρογγυλό κορνέ και σχηματίζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα μπαστουνάκια πάχους 1,5 εκ. και μήκους 15 εκ.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 15 λεπτά.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).
- Αποσύρουμε το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το ρούμι.
Κρέμα σοκολάτα
- Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει, τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα.
Συναρμολόγηση
- Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να μην μουλιάσουν πολύ και διαλύονται.
- Τα στρώνουμε στον πάτο της φόρμας και από πάνω αδειάζουμε ένα μέρος από την κρέμα σοκολάτας, τόσο που να φτάσει σε πάχος τα 2 εκ.
- Συνεχίζουμε βάζοντας εναλλάξ σαβαγιάρ και κρέμα, έως ότου μας τελειώσει η κρέμα.
- Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για αρκετές ώρες να κρυώσει.
- Κόβουμε τα πουράκια στη μέση και τα διακοσμούμε περιμετρικά την τούρτα.
Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα σαβαγιάρ ή άλλα μπισκότα. Επίσης, μπορούμε να διαλύσουμε έτοιμο σιρόπι φράουλας σε νερό και να φτιάξουμε το σιρόπι στο οποίο θα βουτήξουμε τα μπισκότα.