sokolatina

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

Για το παντεσπάνι

  • 5 αβγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 110 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κακάο

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκους αβγών
  • 120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το γλάσο

  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο λευκό μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25′. Αφήνουμε το παντεσπάνι κα κρυώσει για ώρες (καλύτερα να το φτιάξουμε από το προηγούμενο βράδυ.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3′ αφότου αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη μισή κρέμα γάλακτος.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αβγό και τους κρόκους.
  • Λίγο πριν βράσει το γάλα, αδειάζουμε το το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
  • Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος και την σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην πιάσει κρούστα. Την αφήνουμε να χλιαρύνει αρκετά.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  • Την ενσωματώνουμε στη χλιαρή κρέμα, ανακατεύοντας καλά.

Για το γλάσo

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, προσθέτοντας στο τέλος το βούτυρο.
  • Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να πήξει ελαφρώς.

Σύνθεση

  • Κόβουμε οριζόντια το παντεσπάνι σε 2 χοντρές φέτες.
  • Βάζουμε τη μία στη φόρμα και τη βρέχουμε με σιρόπι.
  • Απλώνουμε από πάνω την κρέμα, καλύπτουμε με τη δεύτερη φέτα και την σιροπιάζουμε.
  • Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
  • Βγάζουμε στο στεφάνι της φόρμας και αλείφουμε την τούρτα με το γλάσο. (Δε θα χρησιμοποιήσουμε όλο το γλάσο.)