Υλικά για 10 μερίδες:

Κυδώνια

  • 500 γρ. νερό
  • 750 ml λευκό κρασί ξηρό ή ροζέ
  • 500 γρ. ζάχαρη + επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 1 κιλό κυδώνια (καθαρό βάρος), αποφλοιωμένα και χωρίς κουκούτσια, κομμένα στα τέσσερα ή στα οχτώ
  • 5 καρφάκια γαρίφαλου
  • 2 κ.γ. πιπέρι λευκό και μαύρο (σε κόκκους)
  • 2 φύλλα δάφνη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισα

Κρέμα καταλάνα

  • 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 6 κρόκοι αυγών

Εκτέλεση

Κυδώνια

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Το μέγεθός της πρέπει να είναι τέτοιο που τα κυδώνια να καλύπτονται από τα υγρά.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανάβουμε το φούρνο, για να τον προθερμάνουμε, στους 120°C.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά.Βάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή, αν δεν έχουμε, σε ταψί βαθύ που σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  •  Ψήνουμε για 6 ώρες, έως ότου τα κυδώνια μαλακώσουν και πάρουν σκούρο ρουμπινί χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν. Βγάζουμε τα κυδώνια από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Κρέμα καταλάνα και σύνθεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ.
  • Προσθέτουμε έπειτα τους κρόκους και 100 γρ. από το γάλα και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά με μια κουτάλα ή αβγοδάρτη.
  • Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα.
  • Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε ξανά το μείγμα του κορν φλάουρ και το χύνουμε στην κατσαρόλα.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να χλιαρύνει ελαφρώς.
  • Μοιράζουμε  τα κυδώνια δέκα βαθιά μπολ και ρίχνουμε από πάνω την χλιαρή κρέμα καταλάνα.
  • Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σημείωση: Με το σιρόπο που περίσσεψε μπορούμε να φτιάξουμε τούρτα μπλακ φόρεστ και να “βρέξουμε” τα παντεσπάνια.