Υλικά:

  • 600 γρ. αλεύρι (ίσως και λίγο λιγότερο, όσο περισσότερο τόσο σφίγγει το τσουρέκι)
  • 150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη ή μείγμα και των δύο) λιωμένο χλιαρό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 μαγιά νωπή των 25 γρ. (ή δύο φακελάκια ξερή)
  • 150 γρ. γάλα χλιαρό
  • 3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1/2 κ.γλ. κακουλέ
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε 100 γρ. γάλα. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα 100 γρ. αλεύρι και το μείγμα της μαγιάς και δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια αραιή ζύμη. Αφήνουμε τη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος (μέσα στο φούρνο) για περίπου 1 ώρα.
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το υπόλοιπο γάλα, 2 αβγά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το αλάτι. Αρχίζουμε να χτυπάμε με το φτερό.
  • Προσθέτουμε τη φουσκωμένη ζύμη και σιγά σιγά και το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το βούτυρο. Δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη (ίσως χρειαστεί στο τέλος να ζυμώσουμε με τα χέρια).
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος 1 ώρα.
  • Ξαναζυμώνουμε για να φύγει ο αέρας και πλάθουμε σε πλεξούδες ή σαλιγκάρι.
  • Τοποθετούμε στο ρηχό ταψί της κουζίνας στο οποίο έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
  • Αλείφουμε με το κρόκο από το 3 αβγό αραιωμένο με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35′.