Υλικά για 2 άτομα:
Για την φάβα:
- 150 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι μικρό ξερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γλ. ματζουράνα ξηρή
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το χταπόδι:
- 1 χταπόδι 700 γρ.
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλιτζ. μείγμα από λευκό μπαλσάμικο ξίδι, ξίδι και κρέμα βαλσαμικού
- 2 καρότα σε ροδέλες
- δάφνη
- κόκκοι μπαχαριού
- αλάτι
- νερό, αν χρειαστεί
Εκτέλεση
- Βάζουμε το χταπόδι με τα υγρά (εκτός από το νερό) , α καρότα και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα.
- Όταν αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε αρκετά και αφήνουμε για 1 1/2 – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε το νερό.
Για τη φάβα:
- Πλένουμε τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να την υπερκαλύπτει και σε μέτρια φωτιά και, μόλις πάρει βράση, τη σουρώνουμε.
- Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι, τη δάφνη, τη ματζουράνα και αλάτι, και ζεστό νερό να την καλύπτει.
- Βράζουμε για 35-40′ ανακατεύοντας.
- Πετάμε τα φύλλα δάφνης, πολτοποιούμε τη φάβα με το ελαιόλαδο και τη βάζουμε πιατέλα, αφού την έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει.