Υλικά για 2 άτομα:

Για την φάβα:

  • 150 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι μικρό ξερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γλ. ματζουράνα ξηρή
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για το χταπόδι:

  • 1 χταπόδι 700 γρ.
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 φλιτζ. μείγμα από λευκό μπαλσάμικο ξίδι, ξίδι και κρέμα βαλσαμικού
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • δάφνη
  • κόκκοι μπαχαριού
  • αλάτι
  • νερό, αν χρειαστεί

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το χταπόδι με τα υγρά (εκτός από το νερό) , α καρότα και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα.
  • Όταν αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε αρκετά και αφήνουμε για 1 1/2 – 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε το νερό.

Για τη φάβα:

  • Πλένουμε τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να την υπερκαλύπτει και σε μέτρια φωτιά και, μόλις πάρει βράση, τη σουρώνουμε.
  • Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το κρεμμύδι, τη δάφνη, τη ματζουράνα και αλάτι, και ζεστό νερό να την καλύπτει.
  • Βράζουμε για 35-40′ ανακατεύοντας.
  • Πετάμε τα φύλλα δάφνης, πολτοποιούμε τη φάβα με το ελαιόλαδο και τη βάζουμε πιατέλα, αφού την έχουμε αφήσει λίγο να κρυώσει.