Υλικά για στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ορθογώνιο 30χ20εκ.:

  • 100 γρ. πατάτες
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη και 3 κ.σ. για τα μυρωδικά
  • 140 ml νερό
  • 50 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες και 50 γρ. ελιές μαύρες καλαμών ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. θυμάρι ή ρίγανη

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις λιώνουμε.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τις λιωμένες πατάτες.
  • Προσθέτουμε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά σε ένα μπρίκι τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι ή τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί κάνοντας με τα δάχτυλά μας διάσπαρτες λακούβες.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το αρωματικό λάδι.
  • Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30′.
  • Αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά η φοκάτσια.