Υλικά για στρογγυλό ταψί 28 εκ. ή ορθογώνιο 30χ20εκ.:
- 100 γρ. πατάτες
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο για τη ζύμη και 3 κ.σ. για τα μυρωδικά
- 140 ml νερό
- 50 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες και 50 γρ. ελιές μαύρες καλαμών ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. θυμάρι ή ρίγανη
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις λιώνουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τις λιωμένες πατάτες.
- Προσθέτουμε την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Προσθέτουμε τις ελιές και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά σε ένα μπρίκι τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το θυμάρι ή τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί κάνοντας με τα δάχτυλά μας διάσπαρτες λακούβες.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το αρωματικό λάδι.
- Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 30′.
- Αφαιρούμε την πετσέτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25′ μέχρι να ροδίσει ελαφρά η φοκάτσια.