Υλικά για ταψί 25χ20 εκ.:
Για τη φοκάτσια:
- 25 γρ. μαγιά νωπύ
- 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 340 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 460 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 60 γρ. καλαμποκάλευρο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση:
- 2 πατάτες βρασμένες για 20′ (να κρατάνε) και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
- 150 γρ. γκοργκοντζόλα
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- αλάτι
- ελαιόλαδο
- δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Για τη φοκάτσια
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε για 15′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15΄. Η ζύμη θα βγει αρκετά κολλώδης αλλά δεν προσθέτουμε αλεύρι. Μπορούμε να απλώσουμε λάδι στα χέρια μας για να διαχειριστούμε τη ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Παίρνουμε από τη ζύμη 250 γρ. και την απλώνουμε στο ταψί που έχουμε λαδώσει καλά.
Για τη γέμιση:
- Χτυπάμε στο μούλτι τα τυριά με την κρέμα γάλακτος.
- Απλώνουμε το μείγμα στη φοκάτσια και στρώνουμε από πάνω τις πατάτες.
- Αλατίζουμε, ρίχνουμε ελαιόλαδο και δεντρολίβανο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30′-35. Τα τελευταία 10′ κάτω αντίσταση και αέρας.