Υλικά για ταψί 25χ20 εκ.:

Για τη φοκάτσια:

  • 25 γρ. μαγιά νωπύ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 340 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 460 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 60 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ελαιόλαδο για το ταψί

Για τη γέμιση:

  • 2 πατάτες βρασμένες για 20′ (να κρατάνε) και κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 150 γρ. γκοργκοντζόλα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος light
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Για τη φοκάτσια

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε για 15′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το καλαμποκάλευρο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15΄. Η ζύμη θα βγει αρκετά κολλώδης αλλά δεν προσθέτουμε αλεύρι. Μπορούμε να απλώσουμε λάδι στα χέρια μας για να διαχειριστούμε τη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Παίρνουμε από τη ζύμη 250 γρ. και την απλώνουμε στο ταψί που έχουμε λαδώσει καλά.

Για τη γέμιση:

  • Χτυπάμε στο μούλτι τα τυριά με την κρέμα γάλακτος.
  • Απλώνουμε το μείγμα στη φοκάτσια και στρώνουμε από πάνω τις πατάτες.
  • Αλατίζουμε, ρίχνουμε ελαιόλαδο και δεντρολίβανο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30′-35. Τα τελευταία 10′ κάτω αντίσταση και αέρας.