Υλικά για 2-4 μερίδες (ανάλογα το μέγεθος και αν θα είναι κύριο πιάτο ή ορεκτικό ή συνοδευτικό):

Για τα νιόκι:

  • 350 γρ. πατάτες με τη φλούδα
  • 150 γρ. αλεύρι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • 1 πράσο μεγάλο σε ροδέλες (και λίγο από το πράσινο μέρος)
  • 1 κ.γλ. σπόροι κόλιανδρου
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό
  • λίγο ξερό εστραγκόν (προαιρετικά, γλυκίζει αρκετά) και λίγη ρίγανη ή θυμάρι
  • 40 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Νιόκι:

  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους πολύ καλά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι και τις πολτοποιούμε με ένα πηρούνι ή το χέρι μας.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι και 1/2 κ.γλ. αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Δεν  προσθέτουμε αλεύρι γιατί σκληραίνουν.
  • Κόβουμε σε μικρές μπάλες, ανοίγουμε σε λεπτά κορδόνια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν κολλάνε στο άνοιγμα, χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι
  • Ρίχνουμε δέκα δέκα σε νερό που βράζει και, μόλις ανεβούν στην επιφάνεια, αφήνουμε για ακόμη 2-3′ ακόμη.

Σάλτσα:

  • Ρίχνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το πράσο με το σκόρδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε με τους σπόρους κόλιανδρου και το εστραγκόν.
  • Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο.
  • Σερβίρουμε τα νιόκι με τη σάλτσα του πράσου και από πάνω βάζουμε τα φουντούκια και την παρμεζάνα.
  • Συνοδεύουμε με σαλάτα από ντοματίνια. Ταιριάζει ιδανικά.