Υλικά για 2-4 μερίδες (ανάλογα το μέγεθος και αν θα είναι κύριο πιάτο ή ορεκτικό ή συνοδευτικό):
Για τα νιόκι:
- 350 γρ. πατάτες με τη φλούδα
- 150 γρ. αλεύρι
- αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 1 πράσο μεγάλο σε ροδέλες (και λίγο από το πράσινο μέρος)
- 1 κ.γλ. σπόροι κόλιανδρου
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό
- λίγο ξερό εστραγκόν (προαιρετικά, γλυκίζει αρκετά) και λίγη ρίγανη ή θυμάρι
- 40 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
- τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Νιόκι:
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους πολύ καλά. Τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι και τις πολτοποιούμε με ένα πηρούνι ή το χέρι μας.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και 1/2 κ.γλ. αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Δεν προσθέτουμε αλεύρι γιατί σκληραίνουν.
- Κόβουμε σε μικρές μπάλες, ανοίγουμε σε λεπτά κορδόνια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν κολλάνε στο άνοιγμα, χρησιμοποιούμε λίγο αλεύρι
- Ρίχνουμε δέκα δέκα σε νερό που βράζει και, μόλις ανεβούν στην επιφάνεια, αφήνουμε για ακόμη 2-3′ ακόμη.
Σάλτσα:
- Ρίχνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το πράσο με το σκόρδο.
- Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε με τους σπόρους κόλιανδρου και το εστραγκόν.
- Αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει το πράσο.
- Σερβίρουμε τα νιόκι με τη σάλτσα του πράσου και από πάνω βάζουμε τα φουντούκια και την παρμεζάνα.
- Συνοδεύουμε με σαλάτα από ντοματίνια. Ταιριάζει ιδανικά.