foliesmpiftekiou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 άτομα:

Για τα μπιφτέκια:

  • 300 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένο σε γάλα)
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτά κυβάκια (ή τριμμένο στον τρίφτη)
  • 1 σκελίδα σκόρδο περασμένο από την πρέσα σκόρδου
  • 3 κλωναράκια μαϊντανό
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. σόγια σως
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμός από μισό λεμόνι, 3 κ.σ. νερό, 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο δενδρολίβανο ανακατεμένα όλα μαζί καλά

Για τη γέμιση:

  • 2 χούφτες φασολάκια
  • 6 ντοματίνια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 1 κ.γλ. βούτυρο

Για τη σως:

  • 1/2 αβοκάντο ώριμο
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο περασμένο από την πρέσα σκόρδου
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τον κιμά:

  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο (σκεπασμένο με μεμβράνη).
  • Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 μπαλάκια και βάζουμε το κάθε μπαλάκι μέσα σε πυρίμαχο σκεύος (για σουφλέ) και πατάμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το σχήμα του σκεύους.
  • Βρέχουμε με το μείγμα λεμονιού και μουστάρδας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′, βγάζουμε από τα πυρίμαχα και συνεχίζουμε, γυρίζοντάς τα από την αντίθετη πλευρά, για άλλα 20-25′ (μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα και από τις 2 πλευρές, το ελέγχουμε και πράττουμε ανάλογα).

 

Για τη γέμιση:

  • Βράζουμε τα φασολάκια για 15′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα φασολάκια, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε προσεχτικά κατά διαστήματα, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε 1 τελευταί φορά (θα μας πάρει γύρω στα 10′, θα τσιγαριστούν λίγο τα φασολάκια και θα μαραθούν τα ντοματίνια).

Για τη σως:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Διορθώνουμε στο αλάτι.

Συναρμολόγηση:

Βάζουμε στο πιάτο τη φωλιά μπιφτεκιού, από πάνω φασολάκια με ντοματίνια και 2 κ.σ. από τη σως.