Υλικά για 2 άτομα:
Για τα μπιφτέκια:
- 300 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (μουλιασμένο σε γάλα)
- 1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτά κυβάκια (ή τριμμένο στον τρίφτη)
- 1 σκελίδα σκόρδο περασμένο από την πρέσα σκόρδου
- 3 κλωναράκια μαϊντανό
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. σόγια σως
- αλάτι, πιπέρι
- χυμός από μισό λεμόνι, 3 κ.σ. νερό, 1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο δενδρολίβανο ανακατεμένα όλα μαζί καλά
Για τη γέμιση:
- 2 χούφτες φασολάκια
- 6 ντοματίνια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 1 κ.γλ. βούτυρο
Για τη σως:
- 1/2 αβοκάντο ώριμο
- 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο περασμένο από την πρέσα σκόρδου
- χυμός 1/2 λεμονιού
- λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση
Για τον κιμά:
- Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο (σκεπασμένο με μεμβράνη).
- Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 μπαλάκια και βάζουμε το κάθε μπαλάκι μέσα σε πυρίμαχο σκεύος (για σουφλέ) και πατάμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρει το σχήμα του σκεύους.
- Βρέχουμε με το μείγμα λεμονιού και μουστάρδας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′, βγάζουμε από τα πυρίμαχα και συνεχίζουμε, γυρίζοντάς τα από την αντίθετη πλευρά, για άλλα 20-25′ (μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα και από τις 2 πλευρές, το ελέγχουμε και πράττουμε ανάλογα).
Για τη γέμιση:
- Βράζουμε τα φασολάκια για 15′ σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τα φασολάκια, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε προσεχτικά κατά διαστήματα, προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε 1 τελευταί φορά (θα μας πάρει γύρω στα 10′, θα τσιγαριστούν λίγο τα φασολάκια και θα μαραθούν τα ντοματίνια).
Για τη σως:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Διορθώνουμε στο αλάτι.
Συναρμολόγηση:
Βάζουμε στο πιάτο τη φωλιά μπιφτεκιού, από πάνω φασολάκια με ντοματίνια και 2 κ.σ. από τη σως.