Υλικά για 2 άτομα:
- 300-350 γρ. χοιρινό (σπάλα)
- 400 γρ. σέλινο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ποτήρι κρασί
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- δυόσμος ξερός
- ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
- Για το αυγολέμονο:
- 1 αυγό
- ο χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Βάζουμε λάδι στη κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε το κρέας για 4-5΄και το σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε το σέλινο και τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι (και το ζωμό λαχανικών, αν χρησιμοποιήσουμε) καθώς και 5 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά (6 για καινούριες κουζίνες, 2 για παλιές) για 70-80΄. Αν εντωμεταξύ έχει σωθεί το νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη.
- Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό, φτιάχνουμε το αυγολέμονο ως εξής:
- Χτυπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ με ένα πιρούνι το ασπράδι, ώστε να γίνει καλή μαρέγκα (αν μπορέσετε να χτυπήσετε για 5΄ θα είναι καλό).
- Προσθέτουμε και το κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3΄, ενώ μετά βάζουμε και το λεμόνι, καθώς και μια κουτάλα από το ζουμί του φαγητού. (Αυτό το κάνουμε για να πάρει το αυτό τη θερμοκρασία του φαγητού και να μην “κόψει”.)
- Προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και αφήνουμε για 5΄.
Σημείωση: Μπορούμε να προσθέσουμε και σελινόριζα στο φαγητό ή να αγοράσουμε σέλινο με τις ρίζες του.
Ο ζωμός λαχανικών μπορεί να είναι και σπιτικός. Βράζουμε για 20-25΄ κάποια ποσότητα λαχανικών που έχουμε στο σπίτι (κρεμμύδια, πατάτες, καρότα, μαρούλια, μπρόκολα ή ό,τι άλλο). Αν περισσέψει, βάζουμε σε ένα βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο.