Υλικά για 4 άτομα:

  • 200γρ. ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς σε νερό
  • 1½ κιλό χταπόδι καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζουμε και φυλάμε το ζωμό τους.
  • Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το χταπόδι: Το βάζετε σε κατσαρόλα και το βράζετε με το νερό που θα βγάλει για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  • Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Πρέπει στο τέλος του μαγειρέματος να μείνει με ελάχιστο ζωμό.
  • Προσθέτουμε στο χταπόδι το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, ένα φλιτζάνι από το ζωμό των ρεβιθιών, τη δάφνη, το μπαχάρι και ανάλογο πιπέρι. Προσέχουμε να μη βάλουμε αλάτι στην αρχή του μαγειρέματος επειδή το χταπόδι είναι αλμυρό από μόνο του.
  • Σιγοβράζουμε το φαγητό για 5′ περίπου και προσθέτουμε τα ρεβίθια.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά ρίχνουμε στη γάστρα.
  • Αν ο ζωμός του φαγητού δεν σκεπάζει τα ρεβίθια και το χταπόδι, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των ρεβιθιών που φυλάξαμε ώστε να σκεπαστεί το φαγητό.
  • Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30′ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
  • Ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 10′ ακόμη.