Υλικά για 2 άτομα:
- 1 χταπόδι 500-600 γρ.
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένα σε καρέ (κυβάκια)
- 1 ντομάτα μεγάλη (ή 2-3 μέτριες) ξεφλουδισμένη και κομμένη στα 6
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή σόγια σως
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 2 δαφνόφυλλα
- 1/2 κούπα ξίδι
- 1 κούπα μαυροδάφνη
- 1/3 κούπας ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα με τη 1/2 κούπα ξίδι και 2-3 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για 30′.
- Σοτάρουμεγια 3′ το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο (4 κ.σ.) και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη (ή τη σόγια σως).
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, το χταπόδι σε κομμάτια, τη μαυροδάφνη και το μπαλσάμικο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα.
- Λίγο πριν το σβήσιμο της φωτιάς προσθέτουμε και το μέλι.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι, τηγανιτές πατάτες ή πουρέ.