Υλικά για 3 άτομα:
- 1 κιλό χταπόδι
- 3-4 πατάτες μέτριες προς μεγάλες κομμένες κυδωνάτες (σε κομμάτια)
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες
- 1 πιπεριά κίτρινη ή κόκκινη κομμένη σε φέτες
- 1 ποτηράκι κρασί
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 μπαχάρια ολόκληρα
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά με 3-4 κ.σ. ξίδι και λίγο νεράκι για 50-60′. Εναλλακτικά το βάζουμε με λίγο ξίδι στον ατμομάγειρα και μαγειρεύουμε για 50′ (όχι παραπάνω).
- Μόλις βράσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί σε τηγάνι.
- Σε ένα ταψί βάζουμε το χταπόδι με το ζουμί του και όλα τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
- Ξεσκεπάζουμε για τελειώνουμε το μαγείρεμα στο γκριλ για 5′ ή 10′ στο φούρνο και στις 2 αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.