Υλικά για 4 άτομα:

  • 300 – 400 γρ. χυλοπίτες
  • 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα)
  • 300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κ.γλ. ξίδι
  • 1/2 κ.γλ. μαντζουράνα (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γλ. βασιλικό
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • μυζήθρα σκληρή ή άλλο σκληρό τυρί (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε λίγο.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά (στο 6 για καινούριες κουζίνες, στο 2 για παλιές, ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως έχει σωθεί το νερό και προσθέτουμε ακόμη λίγο).
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για ακόμη 10 λεπτά.
  • Παράλληλα, βράζουμε τις χυλοπίτες.
  • Τις βάζουμε στο πυρέξ και τις ανακατεύομε με τη σάλτσα.
  • Σε μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και περιχύνουμε τις χυλοπίτες.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο) για 10 περίπου λεπτά.
  • Τέλος πασπαλίζουμε με το τυρί.