Υλικά για 4 άτομα:
- 300 – 400 γρ. χυλοπίτες
- 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα)
- 300 γρ. χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κ.γλ. ξίδι
- 1/2 κ.γλ. μαντζουράνα (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γλ. βασιλικό
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- μυζήθρα σκληρή ή άλλο σκληρό τυρί (γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε λίγο.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά (στο 6 για καινούριες κουζίνες, στο 2 για παλιές, ενδιάμεσα ελέγχουμε μήπως έχει σωθεί το νερό και προσθέτουμε ακόμη λίγο).
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για ακόμη 10 λεπτά.
- Παράλληλα, βράζουμε τις χυλοπίτες.
- Τις βάζουμε στο πυρέξ και τις ανακατεύομε με τη σάλτσα.
- Σε μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη και περιχύνουμε τις χυλοπίτες.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς (ανάλογα με το φούρνο) για 10 περίπου λεπτά.
- Τέλος πασπαλίζουμε με το τυρί.