Υλικά για 1 στρογγυλό ψωμί:
- 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (ή συνδυασμός άλευρων)
- 1 1/2 κ.γλ. μαγερική σόδα
- 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 250 γρ. ξινόγαλο
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ξινόγαλο.
- Ζυμώνουμε όχι σκληρά και όχι για πολλή ώρα. Αν είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγο ξινόγαλο.
- Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και φτιάχνουμε το καρβελάκι.
- Βάζουμε το καρβελάκι σε ελαφρώς βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και το πιέζουμε να φτάσει τα 5 εκ. ύψος.
- Χαράζουμε σταυρωτά σε βάθος 1 εκ. τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε το καρβέλι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45′.
- Είναι έτοιμο όταν ακούγεται κούφιο από κάτω.