psomikolokithi

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ23 εκ.:

  • 400 γρ. πατάτες
  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο και στυμμένο καλά
  • 150-200 γρ. κασέρι ή κεφαλογραβιέρα
  • 200 ml νερό χλιαρό
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε μέτριους κύβους.
  • Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι, το μισό θυμάρι, τα 3/4 το τυρί και το μισό κολοκυθάκι.
  • Λιώνουμε με τα δάχτυλά μας τις πατάτες μέσα στο μπολ, προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για 40′ για να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
  • Ξαναζυμώνουμε και βάζουμε τη ζύμη σε φόρμα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο θυμάρι, το υπόλοιπο κολοκυθάκι και το υπόλοιπο τυρί.
  • Αφήνουμε για άλλη 1 ώρα τη ζύμη να φουσκώσει ξανά.
  • Ψήνουμε το πατατόψωμο για 50-60′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. (Τα τελευταία 10′ αέρα και κάτω αντίσταση.)