Υλικά για ορθογώνια φόρμα 30χ23 εκ.:
- 400 γρ. πατάτες
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο και στυμμένο καλά
- 150-200 γρ. κασέρι ή κεφαλογραβιέρα
- 200 ml νερό χλιαρό
- 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες σε ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε μέτριους κύβους.
- Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι, το μισό θυμάρι, τα 3/4 το τυρί και το μισό κολοκυθάκι.
- Λιώνουμε με τα δάχτυλά μας τις πατάτες μέσα στο μπολ, προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 40′ για να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
- Ξαναζυμώνουμε και βάζουμε τη ζύμη σε φόρμα που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.
- Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο θυμάρι, το υπόλοιπο κολοκυθάκι και το υπόλοιπο τυρί.
- Αφήνουμε για άλλη 1 ώρα τη ζύμη να φουσκώσει ξανά.
- Ψήνουμε το πατατόψωμο για 50-60′ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. (Τα τελευταία 10′ αέρα και κάτω αντίσταση.)