Υλικά για 30-40 κομμάτια:

  • 400 γρ. αλεύρι λευκό
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 1/2 κ.γλ. κοφτό κανέλα
  • 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κοφτή κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ.  κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2 αβγά
  • 1 κρόκος αβγού για άλειμμα χτυπημένος με 2 κ.σ. νερό
  • ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, και τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα άλευρων και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα αρχικά και μετά με το χέρι μας μέχρι να προκύψει μια σφιχτή ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστούνι διαμέτρου 4-5 εκ.
  • Τυλίγουμε τα μπαστούνια με μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 11/2 ώρα μέχρι να σφίξουν τα μπαστούνια, προσέχοντας να μην τα λυγίσουμε.
  • Τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια.
  • Βάζουμε τις φέτες σε ρηχό ταψί που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και τις αλείφουμε με το πινέλο με το αβγό.
  • Τις πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15΄ και στους 200 για άλλα 15′ μέχρι να χρυσίσουν.