Υλικά για 30-40 κομμάτια:
- 400 γρ. αλεύρι λευκό
- 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κάψουλα βανίλια
- 1/2 κ.γλ. κοφτό κανέλα
- 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κοφτή κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
- 170 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 2 αβγά
- 1 κρόκος αβγού για άλειμμα χτυπημένος με 2 κ.σ. νερό
- ζάχαρη καστανή για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη βανίλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν.
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, και τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το μείγμα άλευρων και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα αρχικά και μετά με το χέρι μας μέχρι να προκύψει μια σφιχτή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστούνι διαμέτρου 4-5 εκ.
- Τυλίγουμε τα μπαστούνια με μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 11/2 ώρα μέχρι να σφίξουν τα μπαστούνια, προσέχοντας να μην τα λυγίσουμε.
- Τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια.
- Βάζουμε τις φέτες σε ρηχό ταψί που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και τις αλείφουμε με το πινέλο με το αβγό.
- Τις πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15΄ και στους 200 για άλλα 15′ μέχρι να χρυσίσουν.