Υλικά για 9 cupcakes:
- 120 γρ. κουβερτούρα γάλακτος πραλίνα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια (είτε με το μαχαίρι είτε στο μούλτι)
- 80 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη ή μείγμα των 2)
- 80 γρ. ζάχαρη
- 3 αβγά
- 100 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. μαρμελάδα αχλάδι )δες συνταγή μαρμελάδα αχλάδι)
- 1 ποτήρι σιρόπι αχλαδιού (δες συνταγή τάρτα αμυγδάλου με αχλάδια)
Για το γλάσο:
- 50 γρ. κουβερτούρα γάλακτος πραλίνα
- 1 κ.γλ. βούτυρο
- 2 κ.σ. γάλα
- 3 κ.σ.σιρόπι αχλαδιού
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε για 2′ το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε και τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε στις φόρμες για κεκάκια που έχουμε βουτυρώσει ή καλύψει με χαρτάκια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20΄ (ή μέχρι να ροδίσουν και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα).
- Εντωμεταξύ βάζουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα κατσαρολάκι, το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω κουταλιά κουταλιά το σιρόπι αχλαδιού (που είναι κρύο από το ψυγείο).
- Αφαιρούμε τα κεκάκια από τις θήκες και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα.
- Ύστερα από 10′ βάζουμε πάνω από τα κεκάκια το γλάσο με ένα κουτάλι.