Υλικά για στρογγυλή πίτα 26 εκ. ή ορθογώνια:
- 2 φύλλα σφολιάτα βουτύρου 600 γρ. ή φύλλο σφολιάτα χειροποίητο (δες συνταγή)
- 150 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (να έχει μαλακώσει αρκετά)
- 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 150 γραμ. ψίχα αμύγδαλου τριμμένη
- 2 κ.σ. κονιάκ ή amaretto ή ρούμι
- 2 κ.σ. μαρμελάδα
- 2-3 σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά)
- 1 κρόκος για το άλειμμα
Εκτέλεση
Για το φύλλο:
- Ξεδιπλώνουμε τα δύο φύλλα της σφολιάτας πακέτο και κόβουμε χρησιμοποιώντας ένα στρογγυλό πιάτο, 2 κύκλους διαμέτρου 25 και 26 εκατοστών.
- Τους βάζουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη να ενσωματωθούν, προσθέτουμε τα 2 χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Θρυμματίζουμε τα άσπρα αμύγδαλα στο μούλτι κάνοντάς τα σχεδόν σκόνη.
- Ρίχνουμε το κονιάκ (ή το αμαρέτο), την εσάνς και το τριμμένο αμύγδαλο.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε το μικρότερο φύλλο με μαρμελάδα και στρώνουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε γύρω γύρω τον κρόκο ανακατεμένο με νερό και κολλάμε από πάνω το άλλο φύλλο.
- Αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε την πίτα των βασιλιάδων σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40′ στη μεσαία θέση και ακολούθως κατεβάζουμε το ταψί στην βάση του φούρνου και ψήνετε για άλλα 10′ κάτω αντίσταση και αέρα.