Υλικά για 50 περίπου μπισκότα:
Υλικά για 25 – 30 μερίδες
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι
- 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 κ.γ. κοφτά σόδα
- 125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 αβγό
- 420 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά κι ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα μας αφρίζει, είναι φυσιολογικό.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε το αβγό, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα μια ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη λίγη λίγη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
- Ύστερα την κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια (ανθρωπάκια, αστέρια, έλατο, κτλ).
- Βάζουμε τα μπισκότα σε δύο ή τρία ρηχά ταψιά που τα έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για 14-15΄ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Δεν τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν πολύ γιατί θα παρασκληρύνουν.
- Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Αφού κρυώσουν, σκληραίνουν και γίνονται τραγανά.