Υλικά για 50 περίπου μπισκότα:

Υλικά για 25 – 30 μερίδες

  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 κ.γ. κοφτά σόδα
  • 125 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 αβγό
  • 420 γρ. αλεύρι μαλακό

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά κι ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα μας αφρίζει, είναι φυσιολογικό.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ρίχνουμε το αβγό, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Ζυμώνουμε στο χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα μια ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη λίγη λίγη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστών.
  • Ύστερα την κόβουμε με κουπάτ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια (ανθρωπάκια, αστέρια, έλατο, κτλ).
  • Βάζουμε τα μπισκότα σε δύο ή τρία ρηχά ταψιά που τα έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος.
  • Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για 14-15΄ ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Δεν τα αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν πολύ γιατί θα παρασκληρύνουν.
  • Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Αφού κρυώσουν, σκληραίνουν και γίνονται τραγανά.