montblanc

 

 

 

 

 

 

 

 

Υικά για 8-10 μαρέγκες:

Για τις μαρέγκες:

  •  4 ασπράδια Αυγών σε θερμοκρασία δωματίου (120 γρ.). Ζυγίζουμε τα ασπράδια. Θα χρειαστούμε ακριβώς το διπλάσιο βάρος σε ζάχαρη.
  • 125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το κάστανο:

  • 400 γρ. πουρές κάστανου και 100 γρ. ζάχαρη χτυπημένα στο μίξερ ή                          400 γρ. έτοιμη γλυκιά κρέμα κάστανο (σε κονσέρβα με μεγάλη διάρκεια, συνήθως τα Χριστούγεννα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • νιφάδες λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

Για τη μαρέγκα:

  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα, σε μαρέγκα. Δηλαδή αν το μίξερ έχει 10 ταχύτητες εμείς επιλέγουμε την 5η. (Στην χαμηλή ταχύτητα δεν παίρνει αέρα το μείγμα και η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή. Έτσι, δεν έχουμε πλασματικό όγκο ο οποίος θα ξεφουσκώσει αργότερα).
  • Όταν η μαρέγκα γίνει σφικτή σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε την άχνη κοσκινισμένη σαν βροχή, και συγχρόνως ανακατεύουμε με μία πλαστική κουτάλα.
  • Παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από τη μαρέγκα τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα και με το κουτάλι δημιουργούμε μία λακούβα πιέζοντας προς τα κάτω. Εναλλακτικά λαδώνουμε ελαφρώς με ηλιέλαιο ένα τσέρκι 8 εκ., βάζουμε μείγμα στο τσέρκι σε ύψος 1,5-2 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού.
  • Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 1 ώρα τουλάχιστον.
  • Αν δούμε ότι οι μαρέγκες κιτρινίζουν πολύ, χαμηλώνουμε το φούρνο. Εξαρτάται από την ένταση του φούρνου.
  • Όταν ψηθούν, ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και αφήνουμε εκτός φούρνου για αρκετή ώρα να στεγνώσουν.

Για τη γέμιση:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα κάστανου με 4-5 κ.σ κρέμα γάλακτος και χτυπάμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Περνάμε το μείγμα από το σουρωτήρι για να ετοιμάσουμε μια λεία γέμιση. (προαιρετικά)
  • Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
  • Σπάμε λίγο στο κέντρο τις μαρέγκες, γεμίζουμε με κάστανο και από πάνω γαρνίρουμε με σαντιγί (είτε με τη βοήθεια κουταλιού είτε με κορνέ).
  • Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες.