Υλικά για ταψί 27χ13 :
Για τη ζύμη:
- 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
- 3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο με καλαμποκέλαιο
- 3/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
Για τη γέμιση:
- 1 1/2 φλιτζ. καρύδια χοντροσπασμένα
- 3/4 φλιτζ. καστανή και λευκή ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 4-5 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή 1/2 κ.γλ. ξερό(προαιρετικά)
- 6-7 μέτρια μήλα κομμένα σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και, όταν πάρει τη μορφή τραχανά, είναι έτοιμη.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης.
- Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε τη μισή ζύμη και την πατάμε λίγο με τα χέρια, για να τη στρώσουμε.
- Ρίχνουμε από πάνω τη γέμισης και τη σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη, πατώντας πάλι, για να τη στρώσουμε.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45′ και στους 170 κάτω αντίσταση και αέρα για άλλα 10-15′ (σύνολο περίπου 1 ώρα).