tartakremmydioy

 

 

 

 

Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κρόκους αβγών
  • 3-4 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. κρεμμύδια (600 γρ. καθαρό βάρος) κομμένα σε λωρίδες
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 αβγό και 1 ασπράδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 150 γρ. γραβιέρα
  • 3 φέτες μπέικον ψημένο στο φούρνο ή τσιγαρισμένο για 4-5′
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη βάση:

  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη βάση και αφού φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′ ή όποτε τη χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε και στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσουμε μετά από μέρες).
  • Ανοίγουμε σε φύλλο, το βάζουμε στην ταρτιέρα και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 15-20′ στην κατάψυξη (να κρυώσει πάλι η λιπαρή ουσία).
  • Αλείφουμε τη βάση με ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.

Για τη γέμιση:

  • Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τη μαργαρίνη και όταν λιώσει, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια με αλάτι και πιπέρι.
  • Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 30′ (μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια), ανακατεύοντας τακτικά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε στη βάση.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αβγό με το γάλα και 3-4 κ.σ γραβιέρα.
  • Προσθέτουμε το μπέικον και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα το αβγού με το γάλα.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.