Υλικά για ταρτιέρα 25 εκ.:
Για τη βάση:
- 250 γρ. αλεύρι
- 130 γρ. μαργαρίνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 2 κρόκους αβγών
- 3-4 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση:
- 800 γρ. κρεμμύδια (600 γρ. καθαρό βάρος) κομμένα σε λωρίδες
- 2 κ.σ. μαργαρίνη
- 1 αβγό και 1 ασπράδι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 150 γρ. γραβιέρα
- 3 φέτες μπέικον ψημένο στο φούρνο ή τσιγαρισμένο για 4-5′
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη βάση:
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη βάση και αφού φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′ ή όποτε τη χρησιμοποιήσουμε (μπορούμε και στην κατάψυξη και να την χρησιμοποιήσουμε μετά από μέρες).
- Ανοίγουμε σε φύλλο, το βάζουμε στην ταρτιέρα και τοποθετούμε την ταρτιέρα για 15-20′ στην κατάψυξη (να κρυώσει πάλι η λιπαρή ουσία).
- Αλείφουμε τη βάση με ασπράδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.
Για τη γέμιση:
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι τη μαργαρίνη και όταν λιώσει, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια με αλάτι και πιπέρι.
- Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 30′ (μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια), ανακατεύοντας τακτικά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και τα απλώνουμε στη βάση.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αβγό με το γάλα και 3-4 κ.σ γραβιέρα.
- Προσθέτουμε το μπέικον και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα το αβγού με το γάλα.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας.