Υλικά για 4-6 άτομα:

  • 1 γαλοπούλα 3 κιλά
  • 40 γρ. βούτυρο

Για τη μαρινάδα:

  • 300 γρ. αλάτι χοντρό
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 λίτρα νερό
  • κόκκοι μπαχάρι
  • δάφνη
  • δεντρολίβανο, θυμάρι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. ανάμεικτο κιμά
  • 50 γρ. μπέικον σε κύβους
  • 300 γρ. μανιτάρια σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 100γρ. κάστανα προβρασμένα σε χοντρά κομμάτια
  • ¾ φλιτζανιού κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα
  • 50 γρ. ρύζι γλασέ

Για τη σάλτσα:

  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα φρούτων του δάσους ή πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • τα υγρά από το ταψί με την ψημένη γαλοπούλα

Για τις πατάτες:

  • 1 κιλό πατάτες baby
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τη μαρινάδα:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για τη μαρινάδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′.
  • Βάζουμε σε βαθιά λεκάνη τη γαλοπούλα, σκεπάζουμε με τη μαρινάδα και αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Για τη γέμιση:

  • Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τον κιμά, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το μπέικον.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε νερό, κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 10′ μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε για 2′ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο, στεγνώνουμε με χαρτί και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
  • Βουτυρώνουμε τη γαλοπούλα με τα 40 γρ., γεμίζουμε με τη γέμιση, κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μη φύγει η γέμιση και τη βάζουμε σε βαθύ ταψί.
  • Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20′.
  • Κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 3 ώρες.
  • Βγάζουμε τη γαλοπούλα και την αφήνουμε για 30′ μέχρι να κρυώσει.

Για τη σάλτσα:

  • Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα λαχανικά για 1-2′ και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20′.
  • Ρίχνουμε και τα υγρά από το ταψί, τη μαρμελάδα και τη μουστάρδα και μαγειρεύουμε για 10′ ακόμη.
  • Σουρώνουμε τη σάλτσα και αν χρειαστεί, δένουμε 1-2 κ.γλ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό.

Για τις πατάτες:

  • Βράζουμε τις πατάτες για 15′.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σκόρδα σε ένα ταψί το οποίο βάζουμε στον φούρνο να κάψει.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι και αλάτι.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30′.