Υλικά για 4-6 άτομα:
- 1 γαλοπούλα 3 κιλά
- 40 γρ. βούτυρο
Για τη μαρινάδα:
- 300 γρ. αλάτι χοντρό
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 λίτρα νερό
- κόκκοι μπαχάρι
- δάφνη
- δεντρολίβανο, θυμάρι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. ανάμεικτο κιμά
- 50 γρ. μπέικον σε κύβους
- 300 γρ. μανιτάρια σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 100γρ. κάστανα προβρασμένα σε χοντρά κομμάτια
- ¾ φλιτζανιού κρασί
- 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
- ½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα
- 50 γρ. ρύζι γλασέ
Για τη σάλτσα:
- 2 καρότα
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 1 κ.σ. μαρμελάδα φρούτων του δάσους ή πορτοκάλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- τα υγρά από το ταψί με την ψημένη γαλοπούλα
Για τις πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες baby
- 50 ml ελαιόλαδο
- θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι
Εκτέλεση
Για τη μαρινάδα:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για τη μαρινάδα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′.
- Βάζουμε σε βαθιά λεκάνη τη γαλοπούλα, σκεπάζουμε με τη μαρινάδα και αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Για τη γέμιση:
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε τον κιμά, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το μπέικον.
- Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε νερό, κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε για 10′ μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, αφήνουμε για 2′ και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τα κράνμπερις και ανακατεύουμε.
- Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο, στεγνώνουμε με χαρτί και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
- Βουτυρώνουμε τη γαλοπούλα με τα 40 γρ., γεμίζουμε με τη γέμιση, κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μη φύγει η γέμιση και τη βάζουμε σε βαθύ ταψί.
- Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20′.
- Κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 3 ώρες.
- Βγάζουμε τη γαλοπούλα και την αφήνουμε για 30′ μέχρι να κρυώσει.
Για τη σάλτσα:
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα λαχανικά για 1-2′ και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τον ζωμό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20′.
- Ρίχνουμε και τα υγρά από το ταψί, τη μαρμελάδα και τη μουστάρδα και μαγειρεύουμε για 10′ ακόμη.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα και αν χρειαστεί, δένουμε 1-2 κ.γλ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό.
Για τις πατάτες:
- Βράζουμε τις πατάτες για 15′.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σκόρδα σε ένα ταψί το οποίο βάζουμε στον φούρνο να κάψει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι και αλάτι.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30′.