Υλικά για 2 φρατζολάκια:
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 250 ml ζεστό γάλα
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη και 2 κ.σ. για πασπάλισμα
- 1 μεγάλο αβγό χτυπημένο
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί (σκληρό)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους
- 1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, τζίντζερ)
- 225 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα προαιρετικά (μαύρες και ξανθές σταφίδες, ζαχαρωμένο ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού, κίτρου)
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά και 1 κ.γλ. ζάχαρη στο γάλα και αφήνουμε στην άκρη για 10′.
- Προσθέτουμε το περισσότερο από το αβγό και κρατάμε λίγο για γλασάρισμα.
- Τρίβουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέχρι το μείγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μια γούβα στο κέντρο των στερεών υλικών και αδειάζουμε το μείγμα με το γάλα.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια ώσπου να γίνει μια κολλώδης ζύμη.
- Βάζουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10′ μέχρι να γίνει μαλακή, αλλά ακόμη να κολλάει αρκετά.
- Προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι μία μία κουταλιά, αν δεν μπορούμε να την πλάσουμε σε σφαιρικό σχήμα.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί.
- Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και με τις γροθιές μας αφαιρούμε τον αέρα.
- Αν βάλουμε τα φρούτα, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 εκ. περίπου, σκορπίζουμε τα φρούτα και ξεκινώντας από τις άκρες προς το κέντρο ξανασχηματίζουμε μια μπάλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 φρατζολάκια (είτε χρησιμοποιήσουμε φρούτα είτε όχι) ή σε μικρά ψωμάκια και βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
- Καλύπτουμε με λαδωμένη διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν τα ψωμιά.
- Αλείφουμε τα ψωμιά με αβγό και πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ζάχαρη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-30′ (ανάλογα και το μέγεθος του ψωμιού).
- Το ψωμί είναι έτοιμο, όταν ροδίσει, είναι στερεό στην αφή και ακούγεται κούφιο όταν το χτυπήσουμε από κάτω.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 30′ πριν το κόψουμε, γιατί συνεχίζει να ψήνεται και όταν το έχουμε βγάλει από το φούρνο. Αν το κόψουμε νωρίς, θα φύγει ο ατμός και το ψωμί θα σκληρύνει.