Υλικά για 6 μεγάλα κομμάτια:

  • 2 φύλλα σφολιάτας σύνολο 500-600 γρ. (δες συνταγή για χειροποίητο φύλλο σφολιάτας)
  • 400 γρ. μείγμα τυριών τριμμένο (γκούντα, ένταμ, μοτσαρέλα, γραβιέρα ή κεγαλοτύρι)
  • 200 γρ. ζαμπόν ή βραστή γαλοπούλα σε κομμάτια
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα

Για τη μπεσαμέλ:

  • 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
  • 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
  • 2 ποτήρια γάλα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το ζαμπόν και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε ένα φύλλο σε αλευρωμένο ταψί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα (και λίγο παραπάνω, την υπόλοιπη τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πιτάκια με φύλλο κρούστας) χλιαρό μείγμα.
  • Αλείφουμε με νερό τις άκρες και στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο.
  • Το τρυπάμε με πιρούνι, αλείφουμε με το αβγό ανακατεμένο με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου  1 ώρα.