Υλικά για 6 μεγάλα κομμάτια:
- 2 φύλλα σφολιάτας σύνολο 500-600 γρ. (δες συνταγή για χειροποίητο φύλλο σφολιάτας)
- 400 γρ. μείγμα τυριών τριμμένο (γκούντα, ένταμ, μοτσαρέλα, γραβιέρα ή κεγαλοτύρι)
- 200 γρ. ζαμπόν ή βραστή γαλοπούλα σε κομμάτια
- 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα
Για τη μπεσαμέλ:
- 2 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
- 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
- 2 ποτήρια γάλα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το γάλα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το ζαμπόν και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε ένα φύλλο σε αλευρωμένο ταψί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα (και λίγο παραπάνω, την υπόλοιπη τη χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε πιτάκια με φύλλο κρούστας) χλιαρό μείγμα.
- Αλείφουμε με νερό τις άκρες και στρώνουμε από πάνω το άλλο φύλλο.
- Το τρυπάμε με πιρούνι, αλείφουμε με το αβγό ανακατεμένο με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.