Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

Για το φύλλο:

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
  • 1 κρόκος αβγού
  • 100 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. τριμμένο ασπρισμένο αμύγδαλο

Για την κρέμα:

  • 300 ml γάλα
  • 5 μεσαίοι κρόκοι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. κορν φλάουρ
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 βανίλιες
  • 300 γρ. μαρμελάδα φράουλα ή φρούτα του δάσους ή κεράσι

Για το μείγμα φουντουκιών:

  • 100 γρ. φρυγανισμένη ψίχα ψωμιού ψιλοτριμμένη
  • 100 γρ. φουντούκια ψιλοτριμμένα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 100 γρ. μαλακό βούτυρο σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 3 μέτριοι κρόκοι
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 μεσαία ασπράδια

Εκτέλεση

Για το φύλλο:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το αλάτι και τον κρόκο.
  • Προσθέτουμε το γάλα όπου έχουμε διαλύσει τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη (χωρίς να επιμένουμε πολύ στο ζύμωμα).
  • Χωρίζουμε σε 2 μέρη. Το ένα το βάζουμε στην κατάψυξη και το άλλο στο ψυγείο από 2 ώρες μέχρι όλο το βράδυ.
  • Ανοίγουμε σε φύλλο και το απλώνουμε στο ταψί ψηλά μέχρι να καλύψουμε τα τοιχώματα.
  • Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί γεμισμένο με ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και συνεχίζουμε για 10′ ακόμη.
  • Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και στρώνουμε από πάνω το αμύγδαλο.

Για την κρέμα:

  • Χύνουμε 90 ml από το γάλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους, 45 γρ. από τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  • Χύνουμε το υπόλοιπο γάλα μέσα σε ένα κατσαρολάκι, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη ζάχαρη και τις βανίλιες.
  • Αφήνουμε να πάρει βράση και χύνουμε το περιεχόμενο στο μείγμα με τους κρόκους, ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε όλο το μείγμα στο κατσαρολάκι.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, περνάμε από ψιλό κόσκινο και αφήνουμε να χλιαρύνει.
  • Απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.

Για το μείγμα φουντουκιών:

  • Ανακατεύουμε την ψίχα με τα φουντούκια και την κανέλα.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με 30 γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, τη βανίλια και το ξύσμα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
  • Προσθέτουμε το το 1/3 στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.
  • Διπλώνουμε προσεχτικά και την υπόλοιπη μαρέγκα και στο τέλος το μείγμα φουντουκιών.
  • Βάζουμε όλο το μείγμα πάνω από τη μαρμελάδα και ψήνουμε στου 180 βαθμούς για περίπου 45′.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.