Υλικά για στογγυλή φόρμα 18 εκ.:
- 100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη και 50 γρ. κρυσταλλική(άσπρη)
- 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
- 125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
- 1/2 κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα και χυμός από 1/2 πορτοκάλι
- 4 κ.σ. γιαούρτι (πλήρες ή ελαφρύ)
- 25 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
- 1 μεγάλο ή 2 μικρά αχλάδια ώριμα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους ή φέτες
- 30 γρ. νιφάδες σοκολάτας (λευκής, μαύρης, γάλακτος)
Για το γαρνίρισμα:
- 2 κ.σ. νιφάδες αμυγδάλου ελαφρώς ψημένες
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
- Προσθέτουμε το αβγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, το μπέικιν, το τζίντζερ, την κανέλα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα προσεχτικά.
- Προσθέτουμε και το ξύσμα, το χυμό, το γιαούρτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε προσεχτικά με τη σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μισό μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει καλά.
- Στρώνουμε από πάνα τα αχλάδια και τις νιφάδες σοκολάτας και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τις νιφάδες αμυγδάλου με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50′.