Υλικά για στρογγυλό ταψί 26 εκ.:

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 400 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες, διάφανες
  • 20 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες, διάφανες
  • 4 κολοκυθοανθοί καθαρισμένοι από τους στήμονες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.σ. φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος
  • 200 γραμ. ξινομυζήθρα
  • 200 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
  • 1/4 φλ. αλεύρι ολικής ή πίτουρο βρώμης
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.
  • Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε όλα τα φύλλα ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα, με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού.
  • Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια και τα μισά καρότα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε τη μισή ξινομυζήθρα και το μισό ανθότυρο.
  • Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
  • Επαναλαμβάνουμε μια φορά, τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι και καρότο, αλεύρι, τυριά.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
  • Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε την κολοκυθόπιτα.
  • Μπήγουμε στην επιφάνεια τους κολοκυθοανθούς.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε. 
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κολοκυθόπιτα. 
  • Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 15′.
  • Τη μισή ώρα ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σκεπασμένη. Μετά, ξεσκεπάζουμε να ροδίσει η επιφάνεια.