Υλικά για στρογγυλό ταψί 26 εκ.:
- 6 φύλλα κρούστας
- 400 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες, διάφανες
- 20 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες, διάφανες
- 4 κολοκυθοανθοί καθαρισμένοι από τους στήμονες
- 2 καρότα τριμμένα
- 1/2 ματσάκι τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κ.σ. φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος
- 200 γραμ. ξινομυζήθρα
- 200 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
- 1/4 φλ. αλεύρι ολικής ή πίτουρο βρώμης
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 αυγά
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε όλα τα φύλλα ακτινωτά, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα, με λίγο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να καλύπτει το φύλλο τα πλαϊνά του ταψιού.
- Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια και τα μισά καρότα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Στρώνουμε τη μισή ξινομυζήθρα και το μισό ανθότυρο.
- Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
- Επαναλαμβάνουμε μια φορά, τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι και καρότο, αλεύρι, τυριά.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
- Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε την κολοκυθόπιτα.
- Μπήγουμε στην επιφάνεια τους κολοκυθοανθούς.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν θέλουμε.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην κολοκυθόπιτα.
- Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 15′.
- Τη μισή ώρα ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σκεπασμένη. Μετά, ξεσκεπάζουμε να ροδίσει η επιφάνεια.