Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

  • 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κ.σ. γάλα
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ισομεγέθεις λεπτές φέτες

Για το γαρνίρισμα:

  • 115 γρ. αλεύρι
  • 85 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 85 γρ. βούτυρο σε κύβους

Εκτέλεση

Για το γαρνίρισμα:

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα σε μπολ.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο τρίβοντας με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει μια εύθρυπτη ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.

Για το κέικ:

  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα λευκό μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα χτυπώντας ενδιάμεσα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ξύσμα και το γάλα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά).
  • Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε το μισό μείγμα.
  • Βάζουμε από πάνω τις μισές φέτες μήλου και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
  • Βάζουμε και τις υπόλοιπες φέτες.
  • Τρίβουμε το υλικό για το γαρνίρισμα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη και το βάζουμε πάνω από τις φέτες μήλου.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-45′.