Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:
- 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 175 γρ. καστανή ζάχαρη
- ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 3 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
- 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κ.σ. γάλα
- 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε ισομεγέθεις λεπτές φέτες
Για το γαρνίρισμα:
- 115 γρ. αλεύρι
- 85 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 85 γρ. βούτυρο σε κύβους
Εκτέλεση
Για το γαρνίρισμα:
- Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα σε μπολ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο τρίβοντας με τα δάχτυλα το μείγμα μέχρι να γίνει μια εύθρυπτη ζύμη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
Για το κέικ:
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα λευκό μείγμα.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα χτυπώντας ενδιάμεσα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το ξύσμα και το γάλα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά).
- Βουτυρώνουμε τη φόρμα και απλώνουμε το μισό μείγμα.
- Βάζουμε από πάνω τις μισές φέτες μήλου και απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Βάζουμε και τις υπόλοιπες φέτες.
- Τρίβουμε το υλικό για το γαρνίρισμα από τη χοντρή μεριά του τρίφτη και το βάζουμε πάνω από τις φέτες μήλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40-45′.