koulourakiaportokaliou

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 40 περίπου κουλουράκια:

  • 100 γρ. μαργαρίνη και 70 γρ. βούτυρο (ή 170 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 140 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 2 αβγά
  • 3 γρ. μαγειρική σόδα
  • 1 γρ. σκόνη τζίντζερ (προαιρετικά)
  • 55 γρ. γιαούρτι
  • 55 ml γάλα
  • 15 γρ. μέλι
  • 5 γρ. αμμωνία σε σκόνη
  • 780 γρ. αλεύρι
  • 1 χτυπημένο αβγό για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Τοποθετούμε τα αβγά, το μέλι, το χυμό, το ξύσμα, τις βανίλιε, τη σόδα και το τζίντζερ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, τα βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε για 2′ σε μέτρια ταχύτητα.
  • Ρίχνουμε το γάλα, το γιαούρτι και την αμμωνία σε ένα ποτήρι, τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η αμμωνία, τα ρίχνουμε στο μίξερ και χτυπάμε για 1′.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά με το χέρι.
  • Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε κουλουράκια βάρους 35 γρ. το καθένα και τα απλώνουμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.

Σημείωση: Με την αμμωνία τα κουλουράκια βγαίνουν αφράτα. Αν δε τη θέλουμε, την παραλείπουμε και βάζουμε 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Θα βγουν πιο σκληρά.