Υλικά για 2 μικρές λαγάνες:

  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 240 γρ. (περίπου 1 φλιτζάνι) νερό χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι (200 γρ. χωριάτικο για ζυμωτό ψωμί και 300 γρ. άσπρο μαλακό)
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλιτζ. νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • σουσάμι, μαυροσούσαμο, παπαρουνόσπορος (ό,τι θέλουμε) για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Το προηγούμενο βράδυ διαλύουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά στα 240 γρ. χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύοντας ρίχνουμε όσο από το αλεύρι χρειάζεται για να φτιάξουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  • Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το χυλό της μαγιάς για 8-10 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
  • Την επόμενη μέρα βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι στον κάδο του μίξερ, κάνουμε λακούβα και ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, το νερό (τα 3/4 φλιτζ.) και το χυλό της μαγιάς.
  • Χτυπάμε με το γάντζο αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά δυναμώνουμε στο μέτριο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Χωρίζουμε σε 2 μπάλες, βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  • Απλώνουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε λαδόκολλα σε σχήμα οβάλ και αφήνουμε για 20΄.
  • Μεταφέρουμε στο ρηχό ταψί, κάνουμε με τα δάχτυλα τα βαθουλώματα της λαγάνας, περνάμε με πινέλο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαβθμούς για 20-30΄μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι λαγάνες.