Υλικά για 6 άτομα:
Για το κρέας:
- 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (χτένια, σπάλα, κιλότο)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 3 φέτες προσούτο
- λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένα
- 2 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2-3 κ.σ. παρμεζάνα
Για τον πουρέ:
- 1 κιλό πατάτες
- 150 γρ. βούτυρο
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 λίτρο γάλα
- 100-150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
- Ζεσταίνουμε σε χύτρα (ανοιχτή σαν κατσαρόλα) το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το προσούτο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5′.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνουμε ξανά, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε το κρέας για 50′.
- Ανοίγουμε τη χύτρα, ρίχνουμε το μπαλσάμικο, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε και την παρμεζάνα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
Για τον πουρέ:
Βράζουμε σε αρκετό νερό τις πατάτες για 25′ μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα .
Τις λιώνουμε με πιρούνι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να γίνει ο πουρές αρκετά σφιχτός (για να σταθεί μετά στην ατομική φόρμα).
Κάνουμε πιο λείο τον πουρέ με το ραβδομπλέντερ.
Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε τσέρκι 8 εκ., από πάνω πουρέ και στο τέλος ξανά λίγο κρέας.
Βγάζουμε το τσέρκι και σερβίρουμε.