mosxaraki

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 6 άτομα:

Για το κρέας:

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (χτένια, σπάλα, κιλότο)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 3 φέτες προσούτο
  • λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο τριμμένα
  • 2 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2-3 κ.σ. παρμεζάνα

Για τον πουρέ:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 100-150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας.
  • Ζεσταίνουμε σε χύτρα (ανοιχτή σαν κατσαρόλα) το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το προσούτο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5′.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνουμε ξανά, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε το κρέας για 50′.
  • Ανοίγουμε τη χύτρα, ρίχνουμε το μπαλσάμικο, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε και την παρμεζάνα ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.

Για τον πουρέ:

Βράζουμε σε αρκετό νερό τις πατάτες για 25′ μέχρι να μαλακώσουν πολύ.

Τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα .

Τις λιώνουμε με πιρούνι  και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και να γίνει ο πουρές αρκετά σφιχτός (για να σταθεί μετά στην ατομική φόρμα).

Κάνουμε πιο λείο τον πουρέ με το ραβδομπλέντερ.

Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε σε τσέρκι 8 εκ., από πάνω πουρέ και στο τέλος ξανά λίγο κρέας.

Βγάζουμε το τσέρκι και σερβίρουμε.