Υλικά για περίπου 20 μικρά ντόνατς
Για τη ζύμη:
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
4 κ.σ. ζάχαρη (50g)
3 κ.σ. βούτυρο (45g)
½ κ.γλ. αλάτι
½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
100g tangzhong (μπεσαμέλ)
Για το tangzhong:
50ml γάλα
50ml νερό
20g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού:
50g κουβερτούρα, τεμαχισμένη
50g μερέντα ή νουτέλα
30ml γάλα, ζεστό
1 κ.σ. βούτυρο
φουντούκια, τριμμένα (προαιρετικά)
Για το γλάσο βανίλιας:
1 κούπα άχνη ζάχαρη (115g)
2 κ.σ. γάλα ή νερό (30g)
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή ελάχιστη βανιλίνη
Για την επικάλυψη κανέλας-ζάχαρης:
¼ κούπας φυστικοβούτυρο ή λιωμένο βούτυρο
¾ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (150g)
1 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Για το tangzhong:
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το γάλα, το νερό και το αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Σιγά-σιγά το μείγμα θα αρχίσει να πήζει θυμίζοντας πυκνή μπεσαμέλ.
- Όταν θα έχει πήξει αρκετά θα μπορούμε να δούμε τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί η κυκλική κίνηση που κάνουμε καθώς ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Τότε απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με μεμβράνη.
Για τη ζύμη:
- Στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
- Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το tangzhong, αφού γίνει χλιαρό.
- Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε με το γάντζο, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν ζυμώσουμε με το χέρι θέλει λίγο περισσότερο κόπο γιατί η ζύμη είναι υγρή και στην αρχή κολλάει πολύ. Όσο συνεχίζουμε το ζύμωμα, αναπτύσσεται η γλουτένη και η ζύμη αποκτά ελαστικότητα και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά περίπου. Γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. (Για να ελέγξουμε αν η ζύμη είναι καλά ζυμωμένη, παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης και με τα δάχτυλα μας το τεντώνουμε. Αν η ζύμη τεντώνει, χωρίς να τρυπάει, τόσο ώστε να τη διαπερνάει το φως, σημαίνει ότι είναι έτοιμη. Είναι το λεγόμενο windowpane test.). Αν χρειαστεί, προσθέτουμε αλεύρι στο μίξερ κουταλάκι κουταλάκι.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας, διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο μπολ. - Καλύπτουμε το μπολ με λαδωμένη μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 45 λεπτά.
- Κατόπιν, πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά, για άλλα 30 με 45 λεπτά.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος περίπου 1 cm. Με στρόγγυλο κουπ πατ με διάμετρο περίπου 7.5 cm (ή με ένα ποτήρι) κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης.
- Με ένα μικρότερο κουπ πατ με διάμετρο περίπου 2.5 cm (ή με ένα καπάκι) κάνουμε τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε κι άλλα ντόνατς.
- Μεταφέρουμε τα ντόνατς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, περίπου 45 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ºC και ψήνουμε τα ντόνατς για 8′ ίσα να πάρουν ελαφρύ πολύ ανοιχτό καφέ χρώμα. Γι΄αυτό τα ελέγχουμε συνεχώς, δε θέλουμε να τα παραψήσουμε γιατί στεγνώνουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα γλασάρουμε. (Εννοείται, ότι έχουμε φροντίσει να ετοιμάσουμε το γλάσο νωρίτερα.)
Για το γλάσο σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού:
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα στη χαμηλή ένταση.
- Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο ζεστό γλάσο (φροντίζουμε να το διατηρούμε ζεστό έχοντας το κατσαρολάκι πάνω στο μάτι σε σιγανή φωτιά) ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
- Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα φουντούκια.
Για το γλάσο βανίλιας:
- Βάζουμε σε ένα μπολ την άχνη και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε το γάλα (ή το νερό) λίγο-λίγο ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα.
- Όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη.
- Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια τους και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα.
Για την επικάλυψη κανέλας-ζάχαρης:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με την κανέλα.
- Αλείφουμε τα ζεστά ντόνατς με λίγο φυστικοβούτυρο και τα βουτάμε στο παραπάνω μείγμα, είτε μόνο τη μία πλευρά είτε και τις δύο.
- Αν δεν μας αρέσει το φυστικοβούτυρο, μπορούμε να τα βουτήξουμε με λιωμένο ζεστό βούτυρο, όσο είναι ζεστά πολύ, και στη συνέχεια να τα βουτήξουμε στη ζάχαρη.