Υλικά για στρογγυλή φόρμα 24 εκ. ή ορθογώνια 25χ15 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 1/4 κιλό βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 2-3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.γλ.αλάτι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

Για τη γέμιση:

  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 2 φλιτζάνια σπανάκι χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι απάκι ή σύγκλινο κομμένο σε φέτες
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5-6 λιαστές ντομάτες

Για το τελείωμα:

  • 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του.
  • Μόλις απορροφήσει τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά,  προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τη γέμιση να κρυώσει.
  • Βράζουμε τις πατάτες για 20′ σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  • Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ τόσο όσο να καλύψει τον πάτα και τα πλαϊνά της φόρμας.
  • Τοποθετούμε το φύλλο στην ταρτιέρα και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της. Ό, τι περισσεύει το κόβετε.
  • Καλύπτουμε την βάση με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα με όσπρια.
  • Ψήνουμε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε αέρα και κάτω αντίσταση για άλλα 10-15′.
  • Βγάζουμε την βάση από το φούρνο. Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας τις ροδέλες πατάτας ώστε να καλύψουμε την βάση τόσο στο κάτω μέρος όσο και στα πλαϊνά.
  • Γεμίζουμε την πίτα με τη γέμιση και αραδιάζουμε από πάνω τις λιαστές ντομάτες και το απάκι.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος με έναν αυγογδάρτη.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε με αυτό την πίτα.
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45.