Υλικά για στρογγυλή φόρμα 24 εκ. ή ορθογώνια 25χ15 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 1/4 κιλό βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2-3 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.γλ.αλάτι
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για τη γέμιση:
- 3 μέτριες πατάτες
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- 2 φλιτζάνια σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 φλιτζάνι απάκι ή σύγκλινο κομμένο σε φέτες
- 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 5-6 λιαστές ντομάτες
Για το τελείωμα:
- 1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 3 αυγά
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο και τα τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του.
- Μόλις απορροφήσει τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει τη γέμιση να κρυώσει.
- Βράζουμε τις πατάτες για 20′ σε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε ροδέλες.
- Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ τόσο όσο να καλύψει τον πάτα και τα πλαϊνά της φόρμας.
- Τοποθετούμε το φύλλο στην ταρτιέρα και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της. Ό, τι περισσεύει το κόβετε.
- Καλύπτουμε την βάση με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα με όσπρια.
- Ψήνουμε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′. Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε αέρα και κάτω αντίσταση για άλλα 10-15′.
- Βγάζουμε την βάση από το φούρνο. Απλώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας τις ροδέλες πατάτας ώστε να καλύψουμε την βάση τόσο στο κάτω μέρος όσο και στα πλαϊνά.
- Γεμίζουμε την πίτα με τη γέμιση και αραδιάζουμε από πάνω τις λιαστές ντομάτες και το απάκι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος με έναν αυγογδάρτη.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε με αυτό την πίτα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45.