patatokroketes

 

 

 

 

 

Υλικά για 22-25 κομμάτια:

  • 700-800 γρ. πατάτες
  • 1 κ.σ. μαργαρίνη
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 μανιτάρια κομμένα σε κυβάκια
  • 150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί, το κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βάζουμε σε τηγάνι τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Βάζουμε λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσουν για 10΄μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βάζουμε το υλικό του τηγανιού σε ένα μπλέντερ και πολτοποιούμε.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις ανακατεύουμε με τα τυριά, τα κρεμμύδια-μανιτάρια, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Απλώνουμε μια λαδόκολλα και στρώνουμε το μείγμα κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς.
  • Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό διαμέτρου 6 εκ. και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Αφαιρούμε τη λαδόκολλα, κόβουμε σε ροδέλες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι (ίσα που να σκεπάζει την επιφάνεια του τηγανιού).

Σημείωση: Γενικά είναι μαλακές πατατοκροκέτες, αν και όταν κρυώσουν εντελώς σφίγγουν αρκετά. Μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1 κ.σ. γαλέτα (όχι παραπάνω, γιατί η γαλέτα σφίγγει πολύ το μείγμα). Επίσης, καλό είναι σε κάθε τηγανιά, ν’΄αλλάζουμε το λάδι.