keiklaim

 

 

 

Υλικά για μια ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 200 γρ. μαργαρίνη (ή 100 γρ, μαργαρίνη και 1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή και λίγο βούτυρο)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • Ξύσμα από 2 λάιμ
  • 3 κ.σ. γιαούρτι( ή 4 κ.σ. γάλα)
  • 4 κ.σ. κράνμπερις
  • 1 κ.σ. κράνμπερις (για σερβίρισμα)
  • 1-2 κ.σ. καρύδα τριμμένη (για διακόσμηση)

Για το σιρόπι:

  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Χυμό από 2 λάιμ
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, σπρώχνοντας, με μια πλαστική σπάτουλα, προς τα κάτω τα υπολείμματα στα τοιχώματα του κάδου.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα από τα λάιμ και τα λεμόνια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την καρύδα και το μπέικιν πάουντερ.
  • Xαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι στο μείγμα με τη μαργαρίνη.
  • Ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα και ρίχνουμε τα κράνμπερις (που τα έχουμε αλευρώσει).
  • Σε μια φόρμα στρώνουμε μια λαδόκολλα τσαλακωμένη και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45′, μέχρι να φουσκώσει καλά. Το κέικ είναι ψημένο όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και τη βγάζουμε καθαρή.

Για το σιρόπι:

  • Στύβουμε τα λεμόνια και τα λάιμ. Βάζουμε το χυμό τους σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
  • Έπειτα το τρυπάμε παντού με ένα ξυλάκι για σουβλάκι και περιχύνουμε το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα, τα κράμπερις και το ξύσμα από λάιμ.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν του αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Σημείωση: Το σιρόπι είναι χλιαρό προς ζεστό όταν το ρίξουμε στο κέικ. Με αυτό το σιρόπι το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά όξινο. Μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγο από το χυμό λεμονιού-λάιμ και να το αντικαταστήσουμε με νερό.