Υλικά για μια ορθογώνια φόρμα 30χ10 εκ.:
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. καρύδα τριμμένη
- 200 γρ. μαργαρίνη (ή 100 γρ, μαργαρίνη και 1/2 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή και λίγο βούτυρο)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- ¼ κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λάιμ
- 3 κ.σ. γιαούρτι( ή 4 κ.σ. γάλα)
- 4 κ.σ. κράνμπερις
- 1 κ.σ. κράνμπερις (για σερβίρισμα)
- 1-2 κ.σ. καρύδα τριμμένη (για διακόσμηση)
Για το σιρόπι:
- Χυμό από 2 λεμόνια
- Χυμό από 2 λάιμ
- 5 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, σπρώχνοντας, με μια πλαστική σπάτουλα, προς τα κάτω τα υπολείμματα στα τοιχώματα του κάδου.
- Ρίχνουμε το ξύσμα από τα λάιμ και τα λεμόνια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την καρύδα και το μπέικιν πάουντερ.
- Xαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι στο μείγμα με τη μαργαρίνη.
- Ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα και ρίχνουμε τα κράνμπερις (που τα έχουμε αλευρώσει).
- Σε μια φόρμα στρώνουμε μια λαδόκολλα τσαλακωμένη και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45′, μέχρι να φουσκώσει καλά. Το κέικ είναι ψημένο όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και τη βγάζουμε καθαρή.
Για το σιρόπι:
- Στύβουμε τα λεμόνια και τα λάιμ. Βάζουμε το χυμό τους σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα να κρυώσει για 2-3 λεπτά.
- Έπειτα το τρυπάμε παντού με ένα ξυλάκι για σουβλάκι και περιχύνουμε το σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη καρύδα, τα κράμπερις και το ξύσμα από λάιμ.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς, πριν του αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σημείωση: Το σιρόπι είναι χλιαρό προς ζεστό όταν το ρίξουμε στο κέικ. Με αυτό το σιρόπι το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά όξινο. Μπορούμε να αφαιρέσουμε λίγο από το χυμό λεμονιού-λάιμ και να το αντικαταστήσουμε με νερό.