Υλικά για πυρέξ 27χ16 εκ.:
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ (ή 4 κ.γλ. γεμάτα)
- 5 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
- 2 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
- κουβερτούρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- 3 φλιτζ. νερό
- 3 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά για το σιρόπι για 6-7΄μετά τον κοχλασμό και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ και το αφήνουμε νε φουσκώσει για 1,5-2 ώρες.
- Το χαράσσουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 190 βαθμούς για 45′ (και 5′ μόνο κάτω αντίσταση).
- Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σκεπασμένο με πετσέτα.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.
Σημείωση: Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς πριν σιροπιάσουμε το γλυκό. Αν δεν το χαράξουμε από την αρχή και το κάνουμε όταν έχει ψηθεί, θα διαλυθεί.