sokolateniosamali

 

 

 

 

Υλικά για πυρέξ 27χ16 εκ.:

  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 1 συσκευασία μπέικιν πάουντερ (ή 4 κ.γλ. γεμάτα)
  • 5 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
  • κουβερτούρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζ. νερό
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά όλα τα υλικά για το σιρόπι για 6-7΄μετά τον κοχλασμό και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ και το αφήνουμε νε φουσκώσει για 1,5-2 ώρες.
  • Το χαράσσουμε ελαφρά με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένου φούρνο στους 190 βαθμούς για 45′ (και 5′ μόνο κάτω αντίσταση).
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σκεπασμένο με πετσέτα.
  • Πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.

Σημείωση: Το σιρόπι πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς πριν σιροπιάσουμε το γλυκό. Αν δεν το χαράξουμε από την αρχή και το κάνουμε όταν έχει ψηθεί, θα διαλυθεί.