Υλικά για ταρτιέρα 26-28 εκ. ή 8 ατομικές ταρτιέρες διαμέτρου 10 εκ.:
Για τη ζύμη:
- 250 γρ. αλεύρι
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 κρόκος αβγού
- 1 κ.σ. νερό (αν χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
- 150 γρ. μέλι ή σιρόπι σφένδαμου
- 175 γρ. μαύρη ζάχαρη μαλακή
- 3 αβγά
- 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 200 γρ. πεκάν
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την άχνη, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος.
- Προσθέτουμε τον κρόκο, το νερό (αν χρειαστεί) και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30′.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Βάζουμε πάνω τη ζύμη, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε μεγαλύτερο από την ταρτιέρα φύλλο. Εναλλακτικά, χωρίζουμε σε 8 μπάλες και τις ανοίγουμε σε 8 φύλλα με τα οποία καλύπτουμε τις ατομικές ταρτιέρες.
- Απλώνουμε στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
- Αδειάζουμε το μέλι ή το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και τα καρύδια πεκά και ανακατεύουμε.
- Γεμίζουμε την ταρτιέρα ή τις ταρτιέρες με το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40΄, αν πρόκειται για τη μεγάλη τάρτα, ή 30′ για τις μικρές.