Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό

Για τη γέμιση:

  • 7-8 αχλάδια σφιχτά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 καλή πρέζα χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 30′.
  • Ανοίγουμε σε φύλλο.

Για τη γέμιση:

  • Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και τα ραντίζουμε με λεμόνι.
  • Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, τοποθετούμε τα αχλάδια με την κομμένη μεριά προς τα κάτω και από πάνω βάζουμε το φύλλο της ζύμης σπρώχνοντας στις άκρες μέχρι να φτάσει στον πάτο της φόρμας.
  • Τυλίγουμε τη βάση της φόρμας με αλουμινόχαρτο για τυχόν διαρροές.
  • Τρυπάμε στην επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ περίπου.

Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φύλλο σφολιάτας.