tourtaamygdalou

 

 

 

 

 

 

Υλικά για στρογγυλή πτυσσόμενη φόρμα 26 εκ.:

Για το παντεσπάνι:

  • 5 αβγά
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο σε σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη
  • 1 βανίλια
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκους αβγών
  • 5 γρ. ζελατίνα σε φύλλα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρη χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρρευστο γιαούρτι
  • 150 γρ. χτυπημένη σε σαντιγί
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα στο φούρνο (στους 160 βαθμούς για 8′)

Εκτέλεση

Παντεσπάνι:

  • Χτυπάμε τη ζάχαρη με αβγά σε μέτρια προς ταχύτητα στο μίξερ μέχρι να γίνουν ένα αφράτο, λευκό μείγμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε με την αμυγδαλόσκονη και τα ρίχνουμε σιγά σιγκά στα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20-25′.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά (ιδανικά το φτιάχνουμε από το προηγούμενο βράδυ).

Σιρόπι:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3′  (από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός) και αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το παντεσπάνι στα 2, βάζουμε κάθε κομμάτι σε ένα ανάλογο ταψί και περιχύνουμε με το σιρόπι.

Αφήνουμε για 20′ να απορροφήσουν τα 2 κομμάτια παντεσπάνι το σιρόπι.

Γέμιση:

  • Βάζουμε τη ζελατίνη να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  • Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια.
  • Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αβγά (ολόκληρο και κρόκους).
  • Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίζει να κοχλάζει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, στραγγισμένη από το νερό. Ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Αν σε αυτό το στάδιο η κρέμα δεν είναι ομοιόμορφη χωρίς σβόλους, χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ.
  • Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα επίπεδο σκεύος, ώστε να απλώσει, και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μην σχηματιστεί κρούστα.
  • Μόλις χλιαρύνει, την ενώνουμε με την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά.
  • Βάζουμε το ένα κομμάτι παντεσπάνι στη φόρμα, απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με το 2 κομμάτι.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει η κρέμα.
  • Μετά από λίγες ώρες, βγάζουμε από το ψυγείο, καλύπτουμε όλη την τούρτα με τη σαντιγί και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο.