Υλικά για 2 μέτρια τσουρέκια 470 γρ. το καθένα:
- 200 ml γάλα και 50 γρ. νερό
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 κ.γλ. εσανς βανίλια
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
- 1/2 κ.γλ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
- 1 αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα για άλειμμα
- λίγο αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με το νερό μέχρι να γίνουν ένα χλιαρό μείγμα.
- Διαλύουμε μέσα τη μαγιά, προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
- Αφήνουμε σκεπασμένο το κατσαρολάκι για 20-30΄.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο από το αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς και το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαλακά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε και το βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα ή και παραπάνω ανάλογα τη ζέστη.
- Κόβουμε κομμάτια των 80 γρ. και φτιάχνουμε 2 τσουρέκια με 6 λωρίδες το καθένα.
- Αφήνουμε ξανά στην άκρη να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε με το αβγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25΄ περίπου.
Σημείωση: Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχουν οδηγίες για το πώς φτιάχνουμε τσουρέκι με 6 λωρίδες. http://www.youtube.com/watch?v=4ipI8VFT8hk&feature=relmfu