Υλικά για 2 μέτρια τσουρέκια 470 γρ. το καθένα:

  • 200 ml γάλα και 50 γρ. νερό
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γλ. εσανς βανίλια
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 1/2 κ.γλ. μαχλέπι
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα για άλειμμα
  • λίγο αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με το νερό μέχρι να γίνουν ένα χλιαρό μείγμα.
  • Διαλύουμε μέσα τη μαγιά, προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  • Αφήνουμε σκεπασμένο το κατσαρολάκι για 20-30΄.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη με τον αβγοδάρτη, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και λίγο από το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς και το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαλακά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε και το βούτυρο σιγά σιγά και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί.
  • Αφήνουμε το ζυμάρι στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα ή και παραπάνω ανάλογα τη ζέστη.
  • Κόβουμε κομμάτια των 80 γρ. και φτιάχνουμε 2 τσουρέκια με 6 λωρίδες το καθένα.
  • Αφήνουμε ξανά στην άκρη να φουσκώσουν.
  • Αλείφουμε με το αβγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25΄ περίπου.

 

Σημείωση: Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχουν οδηγίες για το πώς φτιάχνουμε τσουρέκι με 6 λωρίδες. http://www.youtube.com/watch?v=4ipI8VFT8hk&feature=relmfu