Υλικά για 5 μεγάλα σκορδόψωμα ή 10 μικρά:

  • 250 γρ. φρέσκο γάλα
  • 1 κ.γλ. ξερή μαγιά
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 30 γρ. μαργαρίνη (1 κ.σ.)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  •  1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 50 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • αλεύρι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το μισό γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
  • Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15΄.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη, χωρίς να κάψει, και τη ρίχνουμε στο μπολ με τη μαγιά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ξύλινη επιφάνεια και συνεχίζουμε για 10΄. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι (όχι πολύ για να μη σφίξει η ζύμη), αν χρειαστεί. Η ζύμη πρέπει να έχει υγρασία.
  • Λαδώνουμε το μπολ που είχαμε ανακατέψει τα υλικά και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, πλάθουμε σε 5 ή 1ο μπαλάκια και χαράσσουμε.
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30΄. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί για 20-30΄(ανάλογα το μέγεθος, όσο πιο μικρά τόση λιγότερη ώρα θα χρειαστούν).