Υλικά για 5 μεγάλα σκορδόψωμα ή 10 μικρά:
- 250 γρ. φρέσκο γάλα
- 1 κ.γλ. ξερή μαγιά
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 30 γρ. μαργαρίνη (1 κ.σ.)
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 50 γρ. κεφαλογραβιέρα
- αλεύρι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το μισό γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη για 15΄.
- Λιώνουμε τη μαργαρίνη, χωρίς να κάψει, και τη ρίχνουμε στο μπολ με τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
- Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ξύλινη επιφάνεια και συνεχίζουμε για 10΄. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι (όχι πολύ για να μη σφίξει η ζύμη), αν χρειαστεί. Η ζύμη πρέπει να έχει υγρασία.
- Λαδώνουμε το μπολ που είχαμε ανακατέψει τα υλικά και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.
- Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, πλάθουμε σε 5 ή 1ο μπαλάκια και χαράσσουμε.
- Αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30΄. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί για 20-30΄(ανάλογα το μέγεθος, όσο πιο μικρά τόση λιγότερη ώρα θα χρειαστούν).