kolios

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 4 κολιούς φιλεταρισμένους
  • 5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 10 φυλλαράκια μέντα ή δυόσμο ψιλικομμένα
  • 1 κλωναράκι άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • μείγμα μυρωδικών για ψάρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο πιπέρι καγιέν

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 400 γρ. ντομάτες
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1/4 κ.γλ. κανέλα
  • πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο
  • ξερό θυμάρι, ξερός βασιλικός
  • αλάτι

Εκτέλεση

Σάλτσα ντομάτας:

  • Ψήνουμε τις ντομάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30′ (στο τέλος βάζουμε στο γκριλ για να καψαλιστούν οι ντομάτες).
  • Τις ξεφλουδίζουμε και τις χτυπάμε στο μούλτι με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Βράζουμε τον πολτό ντομάτας με τα υπόλοιπα υλικά για 20-30′ μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

Ψάρια:

  • Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τους κολιούς σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε και τα φιλέτα και ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια να πάει η μαρινάδα παντού.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′.
  • Τηγανίζουμε σε τηγάνι ή ψήνουμε με λίγο λάδι σε γκριλιέρα τα φιλέτα (πρώτα 4′ από το δέρμα σε δυνατή φωτιά και 2′ από την άλλη πλευρά).
  • Σερβίρουμε τα ψάρια με τη σάλτσα ντομάτας και μια σαλάτα βλήτα.

Σημείωση: Αν έχουμε μείγματα αλατιού με πιπέρια ή αλατιού με άλλα μπαχαρικά, ταιριάζουν απόλυτα και στα ψάρια και στη σάλτσα.