Υλικά για 2 άτομα:
- 4 κολιούς φιλεταρισμένους
- 5-6 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 10 φυλλαράκια μέντα ή δυόσμο ψιλικομμένα
- 1 κλωναράκι άνιθο ή μάραθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- χυμός 1/2 λεμονιού
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- μείγμα μυρωδικών για ψάρι
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι και λίγο πιπέρι καγιέν
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 400 γρ. ντομάτες
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 2 κοφτές κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- χυμός 1/2 λεμονιού
- 1/4 κ.γλ. κανέλα
- πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο
- ξερό θυμάρι, ξερός βασιλικός
- αλάτι
Εκτέλεση
Σάλτσα ντομάτας:
- Ψήνουμε τις ντομάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30′ (στο τέλος βάζουμε στο γκριλ για να καψαλιστούν οι ντομάτες).
- Τις ξεφλουδίζουμε και τις χτυπάμε στο μούλτι με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Βράζουμε τον πολτό ντομάτας με τα υπόλοιπα υλικά για 20-30′ μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
Ψάρια:
- Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τους κολιούς σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε και τα φιλέτα και ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια να πάει η μαρινάδα παντού.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′.
- Τηγανίζουμε σε τηγάνι ή ψήνουμε με λίγο λάδι σε γκριλιέρα τα φιλέτα (πρώτα 4′ από το δέρμα σε δυνατή φωτιά και 2′ από την άλλη πλευρά).
- Σερβίρουμε τα ψάρια με τη σάλτσα ντομάτας και μια σαλάτα βλήτα.
Σημείωση: Αν έχουμε μείγματα αλατιού με πιπέρια ή αλατιού με άλλα μπαχαρικά, ταιριάζουν απόλυτα και στα ψάρια και στη σάλτσα.